Els PGE2023 destinen a Catalunya una inversió de 2.556 M€ i la situen al capdavant de les CCAA

Els PGE2023 destinen a Catalunya una inversió de 2.556 M€ i la situen al capdavant de les CCAA

07/10/2022

  • El projecte de finances públiques situa a la comunitat autònoma en primer lloc en inversions i despesa
  • Maria Eugènia Gay destaca el compromís “inqüestionable” del Govern amb Catalunya
  • La comunitat rebrà del sistema de finançament 25.236M€, un 23,7% més
  • Els comptes per 2023 inclouen la major despesa social de la història, destinant a aquest capítol 6 de cada 10 euros

Barcelona, 7 d'octubre de 2022.- La delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gay, ha realitzat aquest divendres una roda de premsa per donar compte de les dades territorialitzades a Catalunya del projecte de Pressupostos Generals de l'Estat per 2023, que destinen a la comunitat una inversió de 2.556M€.

Catalunya torna a ser la Comunitat Autònoma que més despesa i inversió rep. La despesa total es manté respecte a 2022, amb 2.980,4M€. Hem de recordar que els comptes de 2022 ja van suposar un pressuposat rècord que, respecte als de 2021, van llançar un increment del 67,7% (1.203 M€ més).

En 2023 Catalunya recibirá del sistema de financiación una cifra récord de 25.236M€, que suponen un 23,7 % más que el año anterior.

Cal destacar que, en cinc anys de Govern de Pedro Sánchez, Catalunya ha rebut un 42,4% més de recursos que en els últims cinc anys de l'anterior Govern del Partit Popular.

“Estem parlant d'un projecte de comptes públics que tenen com a objectiu progressar en la justícia social i l'eficiència econòmica i que tenen la vista posada en la majoria social i la classe mitjana i treballadora”, ha expressat la delegada del Govern.

Una justícia social que per a Gay es recolza en la justícia fiscal amb mesures adoptades per l'Executiu de forma decidida, “com l'impost als beneficis extraordinaris de la banca i de les elèctriques perquè els que més tenen, més paguin i així, els que menys tenen no es quedin enrere”.

DESPESA SOCIAL I PENSIONS

La delegada ha destacat que en aquest sentit els comptes inclouen la major despesa social de la història, destinant 6 de cada 10 euros a aquest propòsit. En aquest capítol destaca la voluntat de l'Executiu a garantir el poder adquisitiu dels nostres majors i del sistema de pensions: és la primera vegada en 13 anys que el Govern realitzar una aportació a la reserva de pensions, concretament de 3.000M€.

A Catalunya prop de 2 milions de persones es beneficien de la revaloració de les pensions respecte a l'IPC. “Combatem la pujada de la inflació protegint a les famílies, als treballadors i als col·lectius més vulnerables” amb mesures com l'increment de l'Ingrés Mínim Vital que beneficiarà a més de 100.000 persones a Catalunya i amb el bo social tèrmic, que beneficiarà a 100.000 persones més.

IGUALTAT

Els comptes del Govern, també mostren el compromís absolut amb les polítiques d'igualtat i conciliació. Es destinen 201 milions d'euros al Pla Corresponsbales, dels quals 190 es transfereixen a les CCAA.

També s'eleven en 51 milions d'euros les partides per a la lluita contra la violència masclista. “Just aquesta setmana hem vist l'episodi viscut en el col·legi major de Madrid. Fet que no fa més que constatar la necessitat d'educar i invertir en polítiques d'igualtat, perquè els més joves se sensibilitzin sobre aquesta xacra”, ha resolt la delegada.

JOVES

“Governar per a la majoria social és governar també per als nostres joves”, ha afirmat la delegada que ha subratllat que el projecte de finances públiques augmenta en més d'un 13% les polítiques de joventut, comptant amb prop de 13.000M€ para, entre altres assumptes, afavorir l'emancipació juvenil.

Així, es consolida del ‘Bo Cultural jove', que compta amb més de 9.600 beneficiaris a Catalunya i es destinen 260M€ al lloguer assequible. A més, el ‘Bo Cultural jove' s'estén al 2023 i es destinen 400M€ per a beques i ajudes a l'estudi que beneficiaran a 110.000 estudiants a Catalunya, entre altres mesures.

SALUT

El Govern també preveu en els PGE2023 un augment en la despesa de sanitat que contempla un reforç de 15M€ en el servei d'atenció a la salut mental per combatre l'assetjament escolar.

L'augment en la despesa en sanitat contempla 172M€ per a l'atenció primària i 500 milions més per a infraestructures d'atenció primària, dels quals, es preveuen 44M€ en salut bucodental.

Els PGE2023 cerquen també garantir el poder adquisitiu dels treballadors i treballadores públiques, amb un increment salarial de fins al 3,5%, que beneficiarà a 333.000 empleats i empleades públiques.

CULTURA I CIÈNCIA

Fermament, compromès amb la cultura i, concretament la cultura catalana, els pressupostos recullen una dotació de 20M€ per la *cocapitalidad cultural i científica de Barcelona i es destinen 2 milions d'euros més la “una reivindicació històrica” com és la Biblioteca Pública de l'Estat a Barcelona.

A més, es destinen 10M€ a les comunitats autònomes de Balears, Catalunya, Galícia, Navarra, País Basc i València per a la promoció de les cinematografia en llengües oficials.

També es destinaran més de cinc milions d'euros al Barcelona Supercomputing Center, referent mundial de supercomputación, i es destinaran més de 16M€ més al Sincrotró Alba.

MOBILITAT

Un dels objectius del Govern d'Espanya és el d'accelerar la transformació de la mobilitat i del transport públic cap a la *descarbonización i la digitalització. “Ha de concebre's com un dret de la ciutadania i ha de ser, a més, un instrument de cohesió social i de la pròpia política econòmica general, contribuint a la millora de la productivitat i la competitivitat de l'economia”, ha conclòs Gay.

El Govern torna a fer una forta aposta pel sector ferroviari on s'ha realitzat una inversió de més d'1.000 milions d'euros en actuacions concretes, com els soterraments de Sant Feliu i Montcada i Reixac; la duplicació de la R3 Parets-La Garriga, els accessos a l'Aeroport de Barcelona i les millores entre Maçanet i Portbou, entre unes altres. Així mateix, continuen els treballs al Corredor Mediterrani per 318M€.

El Projecte de finances públiques destinarà 139€ per a actuacions en el Port de Barcelona (d'aquesta quantitat, 12,5 milions es financen amb el Mecanisme de Recuperació i Resiliència). Les actuacions en el Port de Tarragona es doten en aquests Pressupostos amb 43,34 M€ (9,13 dels quals es financen amb càrrec al Mecanisme de Recuperació i Resiliència).

En matèria de Carreteres es destina a inversions 260M€, 158 aniran destinats a la conservació i explotació de carreteres i 76M€ i aniran a la creació d'infraestructura de carreteres.

En aquest capítol, destaquen, entre uns altres, els més de 33M€ per a les obres de la B-40 entre Olesa de Montserrat i Viladecavalls, i el programa d'actuacions en les autopistes que va visitar la Ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, recentment, i al que aquests comptes destinen 9 milions per a les noves actuacions en l'AP7 i 6 milions en l'AP2.

FISCALITAT

Les noves mesures anunciades en matèria de fiscalitat suposaran un increment potencial de la recaptació de 3.144 milions en els propers dos anys. La baixada de l'IRPF a les rendes més baixes afavorirà a la meitat dels treballadors; per exemple, un treballador que guanya 18.000 euros  s'estalviarà 746 euros a l'any amb aquesta mesura.

En aquest sentit més de 171.000 treballadors catalans que avui paguen IRPF quedaran exempts gràcies a l'increment del mínim exempt que passa de 14.000 a 15.000 euros bruts.

A més, més de 272.000 milions d'autònoms a Catalunya es beneficiaran de l'increment de les reduccions per als rendiments d'activitats econòmiques, que els permetrà reduir la factura fiscal en 120 euros de mitjana. I 85.000 empreses es beneficiaran de la rebaixa del tipus nominal  de l'Impost de Societats, amb el que s'estalviaran més de 715 euros de mitjana.

Per a més informació: PGE.pdf

Intervenció de la delegada del Govern: *Intervencion.pdf