L’assignació de fons europeus “Next Generation” a Balears supera els 1.000 milions d’euros i pràcticament quadruplica la de 2021

03/08/2022

L’assignació de fons europeus “Next Generation” a Balears supera els 1.000 milions d’euros i pràcticament quadruplica la de 2021

Fins aquest mes de juliol, el Govern d’Espanya ha adjudicat a les illes 721 milions procedents del Mecanisme de Recuperació i Resiliència i prop de 300 milions d’euros de fons “React-EU”


El Govern d’Espanya ja ha destinat a les Illes Balears un total de 1.020 milions d’euros dels fons europeus “Next Generation”, que pràcticament quadrupliquen la inversió assignada el 2021, que va ser de 288 milions d’euros. D’aquests més de mil milions d’euros, uns 676 milions són de gestió directa per part de la Comunitat Autònoma i altres 45 milions els executa l’Estat directament, a través del Mecanisme de Recuperació i Resiliència, mentre que 299 milions d’euros procedeixen dels fons “React-EU”.

A més, segons el darrer informe “Cumpliendo” per a la rendició de comptes, les illes s’han vist compensades amb altres instruments per dinamitzar la seva economia, com el repartiment dels fons de finançament a comunitats i entitats locals, dels quals han rebut més de 611 milions d’euros, o els 80 milions del sistema de compensació de l’IVA. La delegada del Govern d’Espanya a les Illes Balears, Aina Calvo, ha destacat que les xifres demostren que els fons europeus “estan arribant a tots els sectors de les illes i posen de manifest l’èxit de tots i totes en la seva gestió eficaç i eficient, amb un èmfasi especial als reptes del present, com la digitalització”.

Entre les inversions principals d’aquest període per a l’arxipèlag figuren 197 milions per a projectes innovadors en energies renovables, autoconsum i mobilitat elèctrica; altres 28 milions per a la implantació de l’ORA ambiental a Palma i del servei de lloguer de bicicletes públiques a Eivissa, o els 50 milions d’euros per millorar la competitivitat turística. D’altra banda, s’han impulsat projectes d’especial interès, com les obres del Parador d’Eivissa i de la nova depuradora de Palma, i la inauguració de la planta d’hidrogen renovable de Lloseta.

També destaquen els més de 57 milions d’euros que l’Estat dedicarà a polítiques actives d’ocupació per als ciutadans i les ciutadanes de Balears, i els gairebé 19 milions destinats al Pla de Modernització de la Formació Professional. Els prop de 27 milions d’euros del programa MOVES III assignats a les illes o els 5 milions del Pla Corresponsables –que inclou finançament segons criteris d’insularitat- són altres inversions destacades que s’han autoritzat, fins ara, el 2022.

Protecció davant de la crisis de Ucraïna

Els fons europeus han fet possible el reforç de l’economia i la protecció de la ciutadania davant de les conseqüències internacionals de la guerra a Ucraïna. Gairebé 5.000 residents a Balears han rebut l’ajuda de 200 euros per a desocupats o persones amb rendes baixes. Es tracta d’una de les mesures del Pla Nacional de Resposta aprovat pel Govern espanyol, que també manté el 15% addicional de l’Ingrés Mínim Vital, que a l’arxipèlag beneficia 15.107 persones. Sobre l’IMV, a les illes es desenvoluparan 4 projectes d’itineraris d’inclusió que arribaran a 1.235 destinataris directes.

Altres instruments del segon paquet de mesures del pla de xoc són el bo social elèctric, amb 16.193 perceptors en el primer semestre, o l’augment del 15% aplicat a 12.144 titulars de pensions no contributives a l’arxipèlag.

Protecció de l’ocupació

Pel que fa a l’ocupació, Aina Calvo destaca que l’impacte positiu de la reforma laboral se reflecteix a les estadístiques, on en el darrer any s’ha invertit la proporció de la temporalitat, i set de cada 10 contractes són indefinits, segons les darreres xifres, que corresponen al mes de juliol. Aquesta tendència s’ha reforçat amb la protecció especial que l’Executiu va dirigir a treballadors en ERTO i autònoms durant la crisi sanitària de la Covid-19. Entre abril de 2020 i juny de 2022, es van destinar més de 861 milions d’euros a les successives pròrrogues dels ERTO a les illes, mentre que 3.313 professionals por compte propi es van beneficiar fins al mes de febrer passat de les prestacions extraordinàries per a aquest col·lectiu, per un import global de 324 milions a Balears.