El Govern destina més de 25,7 milions d'euros a Catalunya per a impulsar la conciliació familiar a través del Pla Corresponsables

El Govern destina més de 25,7 milions d'euros a Catalunya per a impulsar la conciliació familiar a través del Pla Corresponsables

21/02/2023

  • Els Pressupostos Generals de l'Estat 2023 preveuen una dotació total de 190 milions d'euros destinada al finançament del Pla Corresponsables per a comunitats i ciutats autònomes.
  • La proposta de distribució territorial per a l'execució dels crèdits pressupostaris serà sotmesa a la Conferència Sectorial d'Igualtat per a la seva aprovació definitiva.

21 de febrer de 2023 .– El Consell de Ministres ha aprovat avui, a proposta del Ministeri d'Igualtat, la distribució de 25.751.448,43 euros a Catalunya per a l'impuls de la conciliació familiar a través del Pla Corresponsables, que compta amb una dotació total per tota Espanya de 190 milions d'euros als Pressupostos Generals de l'Estat per 2023. Aquesta distribució territorial serà sotmesa a la Conferència Sectorial d'Igualtat per a la seva aprovació definitiva.

El Pla Corresponsables es va engegar en 2021 amb les comunitats autònomes i Ceuta i Melilla per crear una xarxa pública de cures i desenvolupar actuacions i prestacions orientades a facilitar la conciliació de les famílies amb filles i fills de fins a 16 anys. Aquest pla facilita la creació d'ocupació de qualitat en el sector de les cures, a més de dignificar i certificar l'experiència professional de la cura no formal.

Cinc eixos d'acció per garantir la cura com un dret

El Pla Corresponsables, impulsat pel Ministeri d'Igualtat, té per objecte garantir la cura com un dret a Espanya des de l'òptica de la igualtat entre dones i homes, a l'empara de l'article 44 de la Llei Orgànica 3/2007, de 22 de març, per a la igualtat efectiva de dones i homes i des d'un enfocament de garantia de drets universals, al marge de la condició laboral de les persones beneficiàries.

L'objectiu d'aquest pla és el desenvolupament, a través dels òrgans autonòmics competents en matèria d'igualtat, d'actuacions i prestacions orientades a facilitar la conciliació de les famílies amb filles i fills de fins a 16 anys, mitjançant la creació de borses de cura professional, la creació d'ocupació de qualitat en el sector de les cures, l'elaboració de plans de formació en coresponsabilitat i cures destinades als homes i, quan el desenvolupament normatiu estatal ho permeti, l'engegada d'un sistema d'acreditació de competències professionals adquirides a través de l'experiència professional o vies no formals.

Per a això, les comunitats i ciutats autònomes desenvolupen el Pla Corresponsables a través de cinc eixos d'acció:

  1. Facilitar la conciliació de les famílies amb filles i fills menors de fins a 16 anys d'edat mitjançant la creació de borses de cura professional.
  2. Crear ocupació de qualitat en el sector de la cura de nenes i nens.
  3. Dignificar el treball de cures mitjançant la certificació de l'experiència informal, així com mitjançant l'establiment d'atenció psicosocial i suport a les persones cuidadores.
  4. Sensibilitzar en matèria de coresponsabilitat de dones i homes.
  5. Elaborar un Mapa Estatal de Cures que faciliti l'accés a la informació en matèria de cures disponible en l'Administració General de l'Estat i en les diferents Comunitats Autònomes, així com la configuració d'un banc de bones pràctiques que faciliti l'orientació de la política pública i l'intercanvi d'experiències.