Mª Eugènia Gay destaca el compromís del Govern de “erradicar l'explotació sexual i el tràfic de dones” amb mesures concretes

Mª Eugènia Gay destaca el compromís del Govern de “erradicar l'explotació sexual i el tràfic de dones” amb mesures concretes<br/>

27/09/2022

  • La Delegació del Govern ha organitzat una jornada en l'Arxiu de la Corona d'Aragó per reflexionar sobre  la necessitat de posar fi a totes les formes de violència contra les dones
  • En l'acte s'ha projectat el curt ‘Biografia del cadàver d'una dona' de Mabel Lozano que ha destacat el seu compromís per “remoure consciències i homenatjar a totes les dones assassinades a les mans de les seves *proxenetas”
  • El subdelegat a Barcelona, Carlos Prieto, subratlla la importància de “sensibilitzar i conscienciar de l'existència d'aquesta xacra i prendre consciència de l'existència d'aquestes màfies”

Barcelona, 27 de setembre de 2022.- La delegada del Govern a Catalunya, Maria Eugènia Gai, ha destacat aquest dimarts el compromís del Govern d'erradicar “l'explotació sexual i la tracta de dones” a través de mesures i lleis concretes.

Ho ha dit en un acte organitzat per la Delegació del Govern a Catalunya en el marc del Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i l Tràfic de Dones, Nenes i Nens, que ha tingut lloc en l'Arxiu de la Corona d'Aragó on s'ha projectat del documental “Biografia del cadàver d'una dona”, de la directora Mabel Lozano, que ha comptat amb la participació de la delegada, la directora i el subdelegat del Govern a Barcelona, Carlos Prieto.

La projecció, Premi Goya 2021 a millor curtmetratge documental, explica la situació d'indefensió que viuen les víctimes de tracta i explotació sexual, a través de la vida de Yamiled *Giraldo, una lluitadora i supervivent nata que va ser assassinada per exposar al *proxeneta que l'explotava.

La jornada ha permès reflexionar sobre  la necessitat de posar fi a totes les formes de violència contra les dones, així com d'alçar la veu contra un delicte que atempta greument als drets fonamentals.

La delegada ha destacat que moltes de les dones que són víctimes d'explotació sexual, són dones estrangeres, “que es troben en una situació de vulnerabilitat”. “Arriben al nostre país enganyades, i una vegada aquí, es veuen immerses en un procés d'anul·lació a nivell psicològic, aïllament, control, violència física, una situació que fa molt difícil que surtin d'aquesta xarxa i denunciïn”, ha lamentat.

El subdelegat a Barcelona, Carlos Prieto, ha agraït la presència a la sala dels representants de les  Forces i Cossos de Seguretat i de les entitats feministes presents i ha remarcat “la importància i profund treball que realitzen per eliminar aquesta esclavitud del S. XXI que comercialitza amb el cos de les dones, nens i nenes”

Prieto també ha recordat que aquest acte és la continuació dels altres actes que s'estan duent a terme en les altres subdelegacions per “sensibilitzar i conscienciar de l'existència  d'aquesta xacra i prendre consciència de l'existència d'aquestes màfies”

Mabel Lozano ha destacat el seu compromís per “remoure consciències i homenatjar a totes les dones vulnerables assassinades a les mans de les seves *proxenetas que, per denunciar, en un acte de valentia, en molts casos, els costa la vida”

Lozano ha recordat que a Espanya, des de l'any 2000, són ja  47 dones brutalment assassinades en aquestes circumstàncies.

Gay ha destacat la labor de Lozano com a activista en defensa dels drets de les dones, “especialment, de les més vulnerables, les més oblidades i obviades”. Ha qualificat la seva obra d'altaveu “que serveix per conscienciar a la societat sobre el terrible que és que encara avui, milers de dones i nenes continuïn sent víctimes de l'explotació sexual i la tracta amb finalitats d'explotació sexual”.

Llei del “si És sí” i “Plan Camino”

Gay ha destacat el treball continu del Govern d'Espanya per erradicar aquesta xacra i ha ressaltat el compromís de l'Executiu de Pedro Sánchez amb la recentment aprovada llei del “si És sí”, que contempla una sèrie de mesures per acabar amb l'explotació sexual que sofreixen la dones, nenes i nens. També ha posat l'accent en el recentment aprovat “Pla Camino”, la primera política pública estatal dirigida a totes les víctimes de tracta, explotació sexual i dones en contextos de  prostitució.

El “Pla Camino” inclou 28 mesures en 5 línies d'acció a implementar entre 2022 i 2026 i una dotació econòmica benvolguda en 204 milions d'euros. Aquestes mesures tenen per objectiu donar sortida a la inserció soci laboral de les víctimes, així com a la prevenció  a través de campanyes de sensibilització, entre altres mesures.

La projecció de documental s'emmarca dins dels actes organitzats per la Delegació del Govern a Catalunya i les quatre Subdelegacions en commemoració del Dia Internacional contra l'Explotació Sexual i Tràfic de Dones, Nenes i Nens que se celebra el 23 de setembre. Totes aquestes accions es financen amb els fons del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere destinats a sensibilitzar i prevenir qualsevol tipus de violència contra les dones.