El Govern destina més de 3,1 milions d'euros a Catalunya per a municipis en zones de repte demogràfic

El Govern destina més de 3,1 milions d'euros a Catalunya per a municipis en zones de repte demogràfic

30/08/2022

  • Catalunya rebrà 2.407.025 euros destinats a finançar iniciatives lligades a la *bioeconomía en el marc del Pla de Recuperació; i altres 770.357,09 euros per impulsar accions de dinamització territorial amb càrrec al Fons de Cohesió Territorial.
  • En total, les comunitats i ciutats autònomes rebran una inversió de 55,7 milions d'euros en dues línies d'inversió, el repartiment territorial de la qual haurà de sotmetre's a la ratificació definitiva de la Conferència Sectorial de Repte Demogràfic.
  • Aquesta distribució de fons avança en la consolidació de la política pública de repte demogràfic, reforçant la *cogobernanza territorial amb una major participació de les comunitats autònomes.

30 d'agost de 2022 – El Consell de Ministres ha autoritzat aquest dimarts, a proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), la distribució de 3.177.382,09 euros a Catalunya per impulsar actuacions en municipis situats en zones de repte demogràfic.

Catalunya rebrà 2.407.025 euros destinats a iniciatives lligades a la *bioeconomía i procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR). Els altres 770.357,09 euros aniran destinats a impulsar accions de dinamització territorial cofinançades amb càrrec al Fons de Cohesió Territorial.

En total, el Govern destinarà a les comunitats i ciutats autònomes una inversió global de 55,7 milions d'euros en dues línies d'inversió, el repartiment territorial de la qual haurà de sotmetre's a la ratificació definitiva de la Conferència Sectorial de Repte Demogràfic. La primera línia comptarà amb 40 milions d'euros per a actuacions de *bioeconomía en municipis en risc demogràfic, mentre que els 15,7 milions restants aniran destinats al suport d'iniciatives i accions per dinamitzar zones de repte demogràfic.

Bioeconomía per desenvolupar les zones en risc demogràfic

Els 40 milions d'euros per a actuacions en bioeconomía se centraran en projectes que incentivin l'ús sostenible dels recursos forestals en els municipis, generin ocupació i *revaloricen el territori a la seva àrea d'influència. Les iniciatives finançades hauran de garantir beneficis socials en el seu àmbit d'aplicació i hauran d'iniciar-se abans del 30 de juny de 2023, amb un termini màxim d'execució fins al 31 de maig de 2026.

D'aquesta manera, les propostes finançades hauran d'orientar-se a l'aprofitament silvícola, la ramaderia extensiva, i a produccions forestals sostenibles com les de suro, resina, biomassa, olis, pinyó, castanya, bolets, tòfones, apicultura, plantacions medicinals o apicultura. També seran finançades iniciatives en matèria de turisme sostenible i compatible amb la conservació del mitjà forestal, promoció de la capacitació en l'àmbit forestal o la creació i enfortiment de PIMES que desenvolupin línies de treball sobre aprofitament i protecció del mitjà forestal.

Asimismo, la convocatoria también cubrirá las labores de restauración de zonas que hayan sufrido incendios forestales, siempre que favorezcan la recuperación de la actividad económica, se localicen en zonas vulnerables a la despoblación, respeten la recuperación ecológica del ecosistema e incorporen la dimensión del beneficio de la actuación para la población local.

Impuls de la lluita contra la despoblació

Al seu torn, la distribució de 15,7 milions d'euros a les comunitats i ciutats autònomes prevista als Pressupostos Generals de l'Estat 2022 es gestionarà a través del Fons de Cohesió Territorial (FCT), una entitat clau que permetrà articular un model de cooperació interadministrativa i finançar iniciatives que generin oportunitats al territori.

Aquesta inversió impulsarà mesures d'ordenació del territori que afavoreixin un desenvolupament local sostenible, abordarà el desequilibri territorial en l'accés a serveis públics clau i promourà actuacions per incentivar l'activitat econòmica i empresarial en zones vulnerables al declivi demogràfic. De la mateixa manera, també es duran a terme programes de responsabilitat social per garantir el desenvolupament sostenible i el benestar dels habitants de l'àrea d'influència dels municipis.

La realització efectiva de les iniciatives finançades amb càrrec a aquest acord que se sotmet a autorització haurà d'efectuar-se abans del 31 de desembre de 2023. Per assegurar un correcte seguiment i control del calendari i de les actuacions, l'acord detalla el sistema de seguiment i avaluació, que es canalitzarà través de la Comissió Sectorial de Repte Demogràfic i inclou el compliment de les obligacions d'informació i justificació previstes en la normativa comuna a les distribucions territorials de fons.

Reforç de la co gobernança al territori

Aquesta distribució de fons avança en la consolidació de la política pública de repte demogràfic, reforçant la *cogobernanza territorial, mentre que es fa a les comunitats autònomes partícips de la mateixa. Després de la primera distribució de fons per a projectes singulars, executada en 2021, en aquest exercici s'augmenta la dotació respecte a l'anterior distribució, passant d'11,7 a 15, 7 milions d'euros.

Els criteris de distribució, acordats amb les comunitats i ciutats autònomes, tant en la seva identificació com en el pes relatiu de cadascun, permeten vincular la distribució de fons amb les principals dimensions de la cohesió social i territorial, abastant la dimensió demogràfica, però també la socioeconòmica.

D'aquesta manera, es disposa per primera vegada d'una política pública centrada a abordar el repte demogràfic i la lluita contra la despoblació de forma transversal, amb instruments específics d'acció i de finançament, obrint nous àmbits d'intervenció i de col·laboració amb les comunitats autònomes.

Noves ajudes per a la recuperació de paratges forestals

Aquest paquet d'ajudes es complementarà en els propers mesos amb una nova convocatòria d'ajudes de la Fundació Biodiversitat per import de 80 milions d'euros per a projectes la fi última dels quals sigui el foment i promoció de la *bioeconomía en entitats locals i privades. Aquesta convocatòria, orientada cap a la millora dels paisatges forestals, es resoldrà ja en 2023 i podran optar a ella projectes en àrees afectades per incendis forestals a Espanya.