El Govern mobilitza més de 69 milions d'euros a Catalunya per a la modernització de regadius fins el 2026 en el marc del Pla de Recuperació

El Govern mobilitza més de 69 milions d'euros a Catalunya per a la modernització de regadius fins el 2026 en el marc del Pla de Recuperació

21/07/2022

El Govern mobilitza més de 69 milions d'euros a Catalunya per a la modernització de regadius fins a 2026 en el marc del Pla de Recuperació

• El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha assegurat, durant la signatura de la segona fase del Pla de Modernització de Regadius, que el regadiu sostenible és clau per afrontar els reptes del canvi climàtic en l'agricultura.

• El Pla de Recuperació consigna un total de 563 milions d'euros d'inversió pública per a obres de millora en la sostenibilitat i eficiència dels regadius, que superaran els 700 milions d'euros amb les aportacions privades.

• Aquesta inversió és clara mostra de la ferma aposta del Govern pel regadiu sostenible, que comptarà amb una injecció superior a 2.100 milions d'euros fins a 2026 per modernitzar fins a 200.000 hectàrees de superfície en regadiu.

21 de juliol de 2022 – El Govern, a través del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), mobilitzarà un total de 69.958.313,85 euros a Catalunya per a la modernització de regadius fins a 2026, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (*PRTR).

En concret, el Pla de Modernització de Regadius destina a Catalunya una inversió de 55.966.651,08 euros procedents del Pla de Recuperació, al que se sumen les aportacions privades, per mobilitzar un total de més de 69 milions d'euros per a obres de millora en l'eficiència i sostenibilitat dels regadius.

El Pla de Recuperació consigna un total de 563 milions d'euros d'inversió pública a nivell nacional per a la modernització de regadius, al que se sumen més de 140 milions d'euros procedents d'aportacions privades, per mobilitzar una inversió total de 703.750.000 euros. Aquestes xifres són clara mostra de l'esforç inversor del Govern en aquesta matèria, amb una injecció superior a 2.100 milions d'euros fins a 2026, que permetran modernitzar fins a 200.000 hectàrees de superfície en regadiu.

Signatura de la segona fase del Pla de Modernització de Regadius

El ministre d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, i el president de la Societat Estatal d'Infraestructures Agràries (*Seiasa), Francisco Rodríguez *Mulero, han signat aquest dijous el conveni de col·laboració per a l'execució de la segona fase del Pla de Modernització de Regadius per impulsar la millora de l'eficiència i sostenibilitat en regadius.

Aquest programa, inclòs en el Pla de Recuperació, compta amb una inversió pública de 303 milions d'euros en aquesta segona fase, que finançaran un total de 40 actuacions en 15 comunitats autònomes i mobilitzarà un total de 378 milions d'euros gràcies a les aportacions privades. En la signatura del conveni, Planas ha assegurat que el regadiu sostenible és clau per afrontar els reptes del canvi climàtic en l'agricultura i poder mantenir en el futur el model de producció d'aliments que doni resposta a la demanda de la població.

El component del Pla de Recuperació que gestiona el MAPA té entre les seves prioritats la modernització del regadiu, capítol al que destina el 53,5% del seu pressupost total. Dels 563 milions d'euros procedents de fons europeus entre 2021 i 2022, la primera fase del Pla de Modernització de Regadius ja incloïa 260 milions d'euros per escometre 42 actuacions -el corresponent conveni es va signar el 25 de juny de 2021-. Tots els projectes inclosos en aquesta primera fase tenen ja signats els convenis d'actuació entre Seiasa i les corresponents comunitats, que cofinancen el 20% de les actuacions.

Aposta pel regadiu sostenible amb més de 2.100 milions fins a 2022

El ministre Planas ha destacat que aquest paquet forma part de l'aposta ferma i decidida del Govern pel regadiu sostenible, necessari per mantenir un sistema de producció d'aliments suficient en el futur i en un escenari de menor disponibilitat de recursos hídrics.

“Tenim el desafiament de la suficiència alimentària en tot el planeta, i hem de respondre en un escenari que ens exigeix afrontar l'urgent sense deixar-nos enrere el necessari”, ha dit i s'ha referit a la situació de canvi climàtic amb fenòmens extrems com a sequeres o incendis causats per les altes temperatures. Per això ha assegurat que “és necessari fer un millor aprofitament de l'aigua”, i un sistema de gestió dels recursos “més modern i eficient”, que resulti sostenible.

I per donar resposta a aquest repte, el Govern està compromès amb la millora de l'eficiència dels regadius. A més de les inversions finançades amb fons europeus del Pla de Recuperació, les actuacions en modernització de regadius es completen amb pressupostos propis del ministeri.

Així, en els propers cinc anys es promourà una inversió superior a 2.100 milions d'euros, amb una mitjana de 420 milions per any, quan en els primers 21 anys d'aquest segle la inversió va ser de 150 milions d'euros anuals. Aquestes actuacions permetran modernitzar 200.000 hectàrees de regadius, de les quals es beneficiaran uns 20.000 agricultors.

“La modernització del regadiu, la seva transformació digital, amb un ús més eficient, intel·ligent i sostenible va a contribuir a la prosperitat del sector agrari i és una de les grans apostes de present i de futur”, ha recalcat el ministre.

Sostenibilitat ambiental, eficiència i noves tecnologies

Els projectes inclosos en el conveni subscrit aquest dijous han estat seleccionats a proposta de les comunitats autònomes, d'acord als requisits de sostenibilitat ambiental, eficiència energètica, i implementació de noves tecnologies exigits per la Unió Europea per a l'aplicació dels fons de recuperació. En estar finançats amb aquests fons, les obres han d'estar acabades l'any 2026, amb el que en la selecció de projectes s'han considerat aquells amb un major grau de maduresa perquè la seva execució resulti més fàcil.

Entre altres aspectes, es prioritzen qüestions com el menor consum de recursos hídrics, la substitució d'aigües superficials i subterrànies per les regenerades o salinitzades, la incorporació d'energies renovables que suposin un estalvi, o la instal·lació de comptadors de *telecontrol i instruments de precisió en el sistema de reg.

La selecció dels projectes no ha estat fàcil, ja que les comunitats autònomes van arribar a presentar més de 300 propostes de possibles